Tvoj nalog

Prijava

Zaboravili ste lozinku? Registruj se

Mirisne grupe

/
01.09.2020.

Kada zakoračite u svet parfema, čućete i pročitaćete termine o mirisima kao što su aromatični, orijentalni, cvetni i sl. Ovi termini ustvari predstavljaju mirisne grupe parfema. Mirisni točak (eng. The Fragrance Wheel) je relativno nova metoda klasifikacije mirisa koji se koristi u industriji parfema. Metoda je nastala 1983. godine, a dizajnirao ju je Michael Edwards, francuski konsultant u industriji parfema.

mirisne grupe i note parfema

Koje mirisne grupe postoje 

U nastavku vam otkrivamo sve bitne mirisne grupe:

Cvetni: Ovo je jedna od najvećih mirisnih grupa i uključuje mnoštvo varijanti kompozicija sa cvetnim srcem. Mogu sadržati samo jednu vrstu cveća ili mešavinu više različitih cvetova. Cvetni mirisi dolaze u rasponu od osetljivih, prolećnih kombinacija cveća kao što su ljiljani, pa do jakih i opojnih ruža i gardenija. Najveći broj ženskih mirisa spada u ovu grupu. Ova grupa se može kombinovati sa drugim grupama npr sa citrusnim notama, što čini mirise ove grupe svežijim i lakšim.

Orijentalni: Ova grupa asocira na bogate i začinjene mirise. Uglavnom sadrže tople začine, smolu itd. Note cimeta, ambera, karanfilića i tamjana odaju utisak trenutaka duboke inspiracije i telesnog zavođenja.

Citrusni: Kod ove grupe mirisi su zasnovani na citrusnim notama limuna, narandže, grejpfruta, mandarine ili bergamota. Mirisi iz ove grupe su osvežavajući i čisti. Najčešće se kombinuju sa vodenim i cvetnim akordima.

Drveni: Drvenastim notama se smatraju zemljani mirisi. Drvene note se koriste u srednjim i baznim notama parfemske kompozicije. Paleta drvenih nota je široka, ali najčešće se koriste tople prirodne note sa raznim nijansama: puderastim, dimnim, travnim, smolastim itd.

Ostale mirisne grupe

Kiparisni: Grupa je dobila naziv po parfemu Coty Chypre iz 1917. godine. U prevodu sa francuskog jezika chypre znači Kipar. Mirisi se najčešće sastoje od drvenastih nota, bergamota, hrastove mahovine, pačulija i labdanuma. Takođe kod ove mirisne grupe se mogu naći i cvetne i voćne note.

Aldehidni: Aldehidi su sintetičke/veštačke hemijske komponente koje se najčešće mešaju sa cvetnim notama i daju metalni, oštri, citrusni miris. Najpoznatiji aldehidni parfem je Chanel No5.

Aromatični: Ova mirisna grupa je kombinacija nota lavande, žalfije, ruzmarina, kima i mnogih drugih biljaka koje imaju travnato začinske note. Ova grupa je najčešća kod muških mirisa.

Kožni: Parfemi iz ove grupe sadrže karakterističan oštar dimast miris kože, miris meda, duvana ili katrana. Ova grupa je najmanja i najčešća je kod muških mirisa.

Fužeri: Fougere u prevodu sa francuskog jezika znači paprat. Mnogi muški mirisi pripadaju ovoj mirisnoj grupi, koja se odlikuje oštrim biljnim i drvenastim notama.

Gurmanski: Mirisi ove grupe su najčešće kombinacija sintetičkih gurmanskih (jestivih) nota kao što su med, čokolada, vanila i bombone.

Koje su to mirisne note?

Parfemi su sastavljeni od različitih mirisnih nota koje zajedno stvaraju jedinstven i složen miris. Ove note se klasifikuju u tri kategorije: gornje note, srednje note i bazne note.

Gornje note su inicijalni mirisi koje osetite kada nanesete parfem. Obično su lagane i osvežavajuće i pružaju trenutni miris. Neka od uobičajenih mirisnih nota gornjih nota su citrusi, bilje i voće. Primeri parfema sa citrusnim gornjim notama uključuju Chanel Allure Homme Sport i Dior Sauvage.

Srednje note, takođe poznate kao srčane note, predstavljaju glavni deo parfema i razvijaju se nakon što se gornje note ispare. Obično su zaobljenije i jače od gornjih nota i često sadrže cvetne ili začinske note. Primeri parfema sa srednjim notama uključuju Yves Saint Laurent Opium i Marc Jacobs Daisy.

Bazne note su note koje se pojavljuju nakon što se gornje i srednje note ispare, i čine osnovu parfema. One su obično najduže primetne i imaju dublje i bogatije arome. Primeri parfema sa baznim notama uključuju Chanel No.5 i Tom Ford Black Orchid.

Nešto o drvenastim, mošusnim i puderastim mirisnim notama

Drvenaste, mošusne i puderaste note su tri glavne kategorije mirisnih nota koje se često koriste u parfemima.

Drvenaste note su obično tople i zemljane, a najčešće se nalaze u muškim parfemima. Ove note su često opuštajuće i mogu sadržati note kao što su sandalovina, cedrovina i vetiver. Zaista imaju miris koji podseća na miris zemlje ili šume. Primeri parfema sa drvenastim notama uključuju Tom Ford Oud Wood i Yves Saint Laurent La Nuit de L'Homme.

Mošusne note su mekane i senzualne i daju dubinu i zavodljivost mirisu. One mogu sadržati note kao što su beli mošus, crni mošus i amber. Primeri parfema sa mošusnim notama uključuju Narciso Rodriguez For Her i Mugler Angel.

Puderaste note su često nežne i pudraste i dodaju eleganciju mirisu. One mogu sadržati note kao što su vanila, iris i tonka. Primeri parfema sa puderastim notama uključuju Guerlain Shalimar i Chanel Coco Mademoiselle.

Kada birate parfem, važno je razmotriti note koje vam se najviše dopadaju i koje se najbolje slažu sa vašom kožom i ličnošću. Mirisnu notu koju odaberete je zapravo deo vaše ličnosti, pa je važno izabrati parfem koji vas čini sigurnim i privlačnim. 

Možda vas zanima i tekst na temu: Šta su Niche parfemi